Administrare
ARIILE NATURALE PROTEJATE ROSPA0139 PIEMONTUL MUNȚILOR METALIFERI – VINȚU
ÎMPREUNĂ CU REZERVAȚIA NATURALĂ 2.519 MĂGURA UROIULUI ȘI ROSCI0419 MUREȘUL MIJLOCIU – CUGIR
ÎMPREUNĂ CU REZERVAȚIA NATURALĂ 2.519 MĂGURA UROIULUI ȘI ROSCI0419 MUREȘUL MIJLOCIU – CUGIR
Context legislativ
Aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0139 Piemontul Munților Metaliferi - Vințu
Este constituită prin Hotărârea de Guvern nr. 971/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.284/2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.
Situl de importanță comunitară ROSCI0419 Mureșul Mijlociu – Cugir
Este constituit prin Ordinul nr. 46/2016 privind instituirea regimului de arie naturală protejată și declararea siturilor de importanță comunitară ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.
Rezervația naturală 2.519 Măgura Uroiului
A fost constituită prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – secțiunea a III-a – zone protejate.
Gestionarea ariilor naturale protejate
Gestionarul ariilor naturale protejate este Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
Localizare
Cele trei arii naturale protejate sunt situate în zona Alba-Iulia (Alba) – Simeria (Hunedoara).
Piemontul Munților Metaliferi-Vințu este situat pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara, pe teritoriul U.A.T.-urilor Alba Iulia, Blandiana, Vințu de Jos, Șibot, Geoagiu, Hărău, Rapoltu Mare, Simeria și Turdaș.
Rezervația naturală Măgura Uroiului se înscrie în proporție de 100% ariei naturale protejate Piemontul Munților Metaliferi-Vințu, pe teritoriul administrativ al orașului Simeria și al comunei Rapoltu Mare.
Aria naturală protejată Mureșul Mijlociu – Cugir este situată în județul Alba, pe teritoriul U.A.T. -urilor Blandiana, Vințu de Jos, Săliștea și Șibot.
Obiectul conservării
Pentru aria naturală protejată ROSPA0139 Piemontul Munților Metaliferi-Vințu, obiectul conservării îl constituie 8 areale asemănătoare ca suprafață, ajungând la un total de 8369 ha, folosite ca habitat și teritoriul de hrănire pentru 43 de specii de păsări.
Rezervația naturală geologică 2.519 Măgura Uroiului are o suprafață de 10 ha, pe teritoriul căreia găsim andezite cuarțifere însoțite de coloane explozive de breccii – rezultatul activității vulcanice neogene.
Aria naturală protejată ROSCI0419 Mureșul Mijlocu-Cugir are o suprafață de 356 ha, desfășurându-se în principal de-a lungul râului Mureș (pe aproximativ 23 km) și în zona de confluență a râului Cugir (pe aproximativ 2 km). Motivul pentru care s-a instituit aria naturală protejată este prezența habitatului 92A0 Zăvoaie cu Salix alba și Populus alba precum și prezența a 2 specii de mamifere și 8 specii de pești.
Avizare
Pentru desfășurarea anumitor activități care pot avea impact asupra speciilor și habitatelor sau a ariei naturale ca un întreg (inclusiv investiții, planuri sau programe, proiecte) este nevoie de o avizare din partea gestionarului actual: Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (vezi secțiunea AVIZE).
Echipa
Echipa de profesioniști care exercită custodia ariei naturale protejate acoperă o gamă complexă de specializări, din domenii specifice, ca biodiversitatea, cu competențe aplicate în ornitologie, ihtiologie, mamifere, habitate, mediu abiotic, în geografie, în GIS, în accesare de finanțări, in achiziții, educație și conștientizare, studii juridice și financiar.