Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Știri și evenimente

Accesarea fondurilor europene condiționată de situația statului de drept

6 noiembrie 2020

Ţările membre ale Uniunii Europene care nu vor respecta statul de drept ar putea pierde accesul la fonduri europene, conform unui acord provizoriu convenit între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.

Constituirea unui astfel de mecanism este una dintre condiţiile asupra cărora insistă Parlamentul European, pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a cărui întârziere afectează şi planul de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro.

Germania, prin vocea cancelarului Merkel, a insistat asupra propunerii Comisiei Europene ca accesarea fondurilor europene să fie condiţionată de situaţia statului de drept, considerând-o ca find o ”prioritate maximă”, apartenenţa la UE implicând în mod obligatoriu un comportament responsabil, cu o repartizare echilibrată şi justă a contribuţiilor statelor la bugetul Uniunii Europene.

Astfel, în noul acord adoptat la Consiliul European din 5 noiembrie 2020 sunt introduse două prevederi care stabilesc intervalul de timp pentru sunt adoptate măsurile împotriva unui stat și cum va funcționa mecanismul.

  • Intervalul de timp în care instituțiile UE sunt obligate să adopte măsuri împotriva unui stat dacă există riscul încălcării statului de drept se micșorează de la 12-13 luni maximum la 7-9 luni.
  • Comisia Europeană propune sancționarea prin oprirea unor fonduri din cadrul financiar multianual 2021-2020, după ce stabilește că un stat membru a încălcat statul de drept.

Sursa disponibilă aici.

Acordul ține cont de beneficiarii finali ai proiectelor finanțate din fondurile Uniunii Europene, cum ar fi studenţii, fermierii sau organizaţiile neguvernamentale, care nu vor fi penalizaţi din cauza acţiunilor guvernelor lor, mecanismul de condiționalitate având și o precedură și o platformă web prin care Comisia Europeană se va asigura faptul că vor primi sumele datorate. Astfel, statele membre vor primi corecții financiare prin reducerea viitoarei tranşe de ajutor din partea Uniunii Europene.

România a fost criticată pentru Legile Justiției, implementate de guvernele anterioare și rămase în vigoare, deoarece creează probleme pentru funcționarea sistemului judiciar, funcționarea CNA, accesul la informațiile publice și excesul de ordonanțe de urgență.

1 septembrie – Ziua Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării

1 septembrie 2020

Azi marcăm 30 de ani de protecție și conservare a naturii în spiritul păstrării tradițiilor din Delta Dunării și din zonele adiacente.

Prin zonele sale umede care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diverse, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca sit de importanţă comunitară (SCI), cât şi ca arie specială de protecţie avifaunistică (SPA), datorită frumuseţii şi bogăţiei zonei, care o fac unică nu numai în Europa, ci şi în cadrul ecosistemelor de deltă din întreaga lume.

La ce sunt bune “fondurile europene”?

17 august 2020

Denumite generic fonduri europene, banii de Uniunea Europeană se acordă din 5 fonduri structurale și de investiții europene prin programe operaționale naționale și ar trebui să răspundă tuturor nevoilor de dezvoltare ale României, identificate de autorități, într-un orizont de timp multianual (207-2013, 2014-2020).
În cazul litoralului românesc, avem un exemplu concret: povestea de succes a unui proiect care a început în perioada 2007-2013 (faza 1) și care continuă cu faza a 2-a de proiectare şi execuţie de lucrări pentru sistemul de protecţie costieră, în vederea reducerii eroziunii costiere în zonele Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn şi 2 Mai.

EPMC este furnizorul serviciilor de supervizare a lucrărilor pentru toate cele 11 loturi de lucrări din etapele 1 si 2 ale proiectului derulat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral Constanța. Despre stadiul proiectului: aici

AFIR a anunțat termenele de depunere a cererilor de finațare prin ”Tânărul fermier 2020”

15 iulie 2020

Depunerea cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri 2020, se va face on-line pe site-ul oficial al AFIR, în perioada 15 iulie, ora 09:00 – 15 octombrie 2020, ora 16:00. Tinerii fermieri pot depune online cererile de finanțare pentru fonduri de 40.000 sau 50.000 de euro, cu respectarea cerinţelor de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidul Solicitantului aferent acestei submăsuri.

Beneficiarii vor primi fonduri europene în cuantum de:
– 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 SO (standard output/producție standard),
– 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 SO (standard output/producție standard).

Banii se vor vira în două tranșe, anume 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri.

Sprijinul se acordă pe o perioadă de maximum 3 ani (sau 5 ani în sectorul pomicol).

Later edit 15 septembrie 2020:

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că va primi până în data de 15 octombrie 2020 solicitări de finanțare prin submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

5 iunie 2020

Ziua Mediului, marcată azi, pe tot mapamondul, dorește să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protecția mediului înconjurător şi, totodată, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

În anul 2020, tema Zilei Mondiale a Mediului este biodiversitatea.

Trebuie să fim conștienți că fiecare zi este ziua mediului și a biodiversității, și că fiecare acțiune a noastră poate avea impact asupra mediului: de la aruncarea deșeurilor în proximități urbane sau în aer liber, la ignorarea selecției și depozitării separate a deșeurilor generate în gospodării, la poluarea excesivă a apelor, la folosirea inconștientă a plasticului și debarasarea lui la întâmplare.

Biodiversitate în situl de protecție special avifaunistică ROSPA0139 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu, județul Alba

Știri finanțări

20 mai 2020

POIM 2014-2020 are o nouă axă prioritară – (AP9) Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, cu obiectivul specific 9.1 „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19″, pentru realizarea unor invesatiții necesare consolidării capacității de reacție la criza de sănătate publică generată ce pandemia CODIV-19.

Apelul de proiecte lansat deja din 15.05.2020 este necompetitiv, cu depunere continuă, și finanțează 3 tipuri de acțiuni:

▶️Dotarea unităților sanitare publice cu echipamente medicale de tratare și diagnosticare SARS-Cov-2 și cu echipament de protecție – cu solicitanți eligibili unitățile sanitare publice (Ministerul Sănătății),

▶️Crearea unor capabilități medicale mobile – cu solicitanți eligibili Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) și Ministerul Apărării Naționale în parteneriat cu IGSU,

▶️Dotarea centrelor sociale rezidențiale publice pentru categorii vulnerabile (persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, copii etc.) – cu solicitanți eligibili autoritățile publice locale, în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistență socială din județe/București, pentru categoriile vulnerabile și Ministerul Educației și Cercetării pentru învățământul de stat.

▶️Nu se finanțează, în schimb, executarea de lucrări de construcție sau de reabilitare.

Valoarea maximă a finanţării acordate pentru costurile totale eligibile din FEDR este de 100%. Încă o dovadă că fondurile europene și programele operațiuonale sunt adevăratre guri de oxigen pentru finanțarea de activități atât de necesare pentru România!

Știri finanțări europene – Regiunea NORD-VEST este din nou solicitant eligibil pentru un nou apel de proiecte POR 2.2

15 mai 2020

AM POR a lansat spre consultare publică ghidul solicitantului aferent Priorității de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor. Solicitanții eligibili sunt întreprinderile mici și mijlocii din mediul urban, respectiv întreprinderile mijlocii din mediul rural.
Ce cheltuieli sunt eligibile:

  • pentru amenajarea terenului,
  • pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului,
  • pentru proiectare şi asistenţă tehnică,
  • pentru investiţia de bază,
  • alte cheltuieli (organizare de şantier/cheltuieli diverse şi neprevăzute).

Deocamdată, noul ghid al solicitantului este în consultare, până la data de 29 mai 2020, dar este bine să vă pregătiți ideea de proiect, planul de afaceri, deoarece finanțarea este între 2-6 milioane de euro, 60-70% nerambursabil prin POR 2014-2020.

SURSA: INFOREGIO | Detalii despre perioada de consultare: Inforegio

Știri finanțări europene – Start apel POR 2.2 pentru IMM-uri

30 aprilie 2020

De luni, 4 mai 2020 până în 4 iunie 2020, IMM-urile din mediul urban sau întreprinderile mijlocii din mediul rural pot depune proiecte în cadrul apelului POR 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.
IMPORTANT

Acest apel de proiecte este dedicat exclusiv IMM-urilor din regiunile Sud-Est, Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

Cu un buget disponibil total de 84,58 milioane euro, apelul este unul competitiv, iar valoarea finanțării nerambursabile acordate ese de minimum 200.000 EUR – maximum 1 milion EUR.

Pentru ce poți solicita conturarea unui proiect?

  • pentru lucrări de construire, extindere a spaţiilor de producţie/prestare de servicii,
  • pentru achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, (mijloace fixe),
  • pentru achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse alternative de energie, pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare;
  • pentru brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare și instrumente de comercializare on-line a serviciilor sau produselor proprii,
  • pentru implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății,
  • pentru participarea la târguri şi expoziţii internaţionale.

Detalii despre Ghidul Solicitantului și anexe: Inforegio

22 aprilie | ZIUA PLANETEI PĂMÂNT

16 aprilie 2020

Azi, 22 aprilie, e Ziua Pământului, o zi în care aducem în atenția tuturor:

  • necesitatea protejării mediului înconjurător,
  • necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii și
  • nevoia stringentă ca educația ecologică să devină parte integrantă a vieții de zi cu zi.

Ziua aceasta se marchează din 22 aprilie 1970, când lua naştere mişcarea pentru protejarea mediului – prin manifestaţii împotriva poluării pe întreg teritoriul Statelor Unite, cu peste 20 de milioane de participanți.

Climate action este tema anului 2020, o provocare imensă, dar și un întreg potențial de oportunități.

AFIR | În atenția beneficiarilor PNDR 2014-2020

16 aprilie 2020

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR anunță că are capacitatea instituțională de a aplica prevederile OUG 38/ 2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților şi instituțiilor publice, fără ca beneficiarii să fie obligați să schimbe modalitatea de lucru și de comunicare.

De asemenea, în ceea ce privește depunerea de proiecte, o serie de documente sunt obținute direct de către AFIR prin interogarea bazelor de date ale instituțiilor publice abilitate în emiterea acestora:

  • APIA, pentru verificarea înscrisurilor fermierilor,
  • ANSVSA, pentru verificarea animalelor din exploatațiile zootehnice prin Registrul Național al Exploatațiilor (RNE),
  • ANAF, pentru cazierul fiscal prin sistemul informatic PatrimVen,
  • ONRC, pentru verificarea corectitudinii datelor declarate de beneficiari,
  • ANCPI, pentru extrasul de carte funciară,
  • MAI, pentru verificarea cazierului judiciar prin Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român.

Din luna martie 2020, corespondența internă și externă a AFIR ste complet digitalizată și semnată electronic, la toate palierele de decizie.

Digitizarea activității AFIR înseamnă beneficii directe pentru stat și pentru beneficiarii privați:

✔️ reducerea deplasărilor beneficiarilor PNDR la sediile AFIR.
✔️ scăderea cheltuielilor legate de consum de hârtie și de toner, întreținere de echipamente,
✔️ reducerea timpului necesar pentru semnarea olografă pe flux și arhivarea ulterioară a celor aproximativ 172.000 de documente semnate electronic până acum.

Acte semnate electronic, conform Ordonanței Guvernului nr. 38/2020

10 aprilie 2020

Autoritățile și instituțiile publice sunt obligate la eliberarea și, mai ales, la primirea de documente semnate electronic.

Începând din 7 aprilie 2020, prin publicarera OUG nr.38/2020, se instituie procedura de eliberare si primire a documentelor semnate electronic de catre autoritati si institutii publice.

Aceste entități vor putea primi online, de la persoane fizice și juridice, documente semnate electronic, și vor emite acte în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată, acte care vor fi asimilate înscrisurilor autentice.

În vederea primirii documentelor electronice, instituțiile și autoritățile publice vor pune la dispoziția persoanelor interesate portaluri proprii sau ale terților sau vor utiliza poșta electronică dacă nu au această posibilitate.

Ca regulă generală, atât timp cât o instituție sau o autoritate publică primește o solicitare în format electronic, sub semnătură electronică, și răspunsul se va emite în format electronic. La cerere expresă, răspunsul poate fi eliberat și în format letric.

În 15 zile începând de azi, autoritățile și instituțiile publice vor emite actele normative de aplicare a OUG 38/2020.

Ministerul Agriculturii și APIA au reluat depunerea online a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020

Cluj | 7 aprilie 2020

APIA a instituit o serie de măsuri menite să asigure flexibilizarea și fiabilizarea interacțiunii cu fermierii, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor și pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative asupra activităților din sectorul agricol, ale răspândirii pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus.

Astfel, începând cu data de 06 aprilie 2020, primirea cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 se va face prin utilizarea aplicației IPA online, a mijloacelor electronice de comunicații și a sistemului IACS.

De asemenea, a fost aprobat ca centrele județene și locale ale APIA să primească și să administreze cererile de plată/deconturile justificative/acorde viza rentierilor agricoli aferente anului 2020 prin utilizarea mijloacelor electronice (telecomunicații).

Pandemia ne forțează pe toți să ne adaptăm munca și, de ce nu, să o eficientizăm, deci, spor la treabă!

Mai multe: http://www.apia.org.ro

Prima vizită în teren în 2019

Uroi, Hunedoara | 4 ianuarie 2019

Suntem în Piemontul Munților Metaliferi-Vințu-Mureșul Mijlociu – Cugir și ne bucurăm să începem un nou an împreună, într-o patrulare de monitorizare a faunei și a activităților umane.

De-a lungul văii Mureșului nu au fost semnalate incidente majore care să afecteze habitatele sau cu impact negativ asupra speciilor faunistice. De asemenea, nu s-a semnalat niciun fel de activitate antropică negativă.

#EPMC nu mai este din 2018 custodele celor trei arii naturale protejate (situl de protecție special avifaunistică ROSPA0139 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu, situl de importanță comunitară ROSCI0419 Mureșul Mijlociu – Cugir, reprezentate de cursul râului Mureș și o parte a râului Cugir și rezervația naturală geologică 2.519 Măgura Uroiului), dar continua implementarera măsurilor de conservare asumate prin proiectul cod SMIS 2014+102769.