Comunități
Garanția unui management eficient al unei arii naturale protejate se poate obține doar atunci când comunitățile locale devin parte a acestui demers de management participativ.
Protejare și conservare
Protejarea și conservarea resurselor de biodiversitate și a resurselor naturale pot fi realizate numai cu ajutorul acelor comunități care intră în contact direct și nemijlocit cu acestea, comunități care nutresc un puternic sentiment de identitate și apartenență la locurile tributare acestor resurse.
Desfășurare
Desfășurarea unor manifestări sau evenimente culturale, etno-folclorice, comemorative reprezintă dovada clară a legăturilor de dependență între locuri și oameni, precum și a elementelor de topofilie existente.
Evenimente locale
Comunitățile din numeroasele localități care se regăsesc pe teritoriul sau în proximitatea ariei naturale protejate susțin cu regularitate evenimente culturale, cu caracter local sau regional, unele dintre acestea având deja o tradiție semnificativă. Prin intermediul acestor manifestări, se încearcă promovarea tradițiilor, a obiceiurilor locale și a specificităților locurilor.
Festivalul DacFest
Sărbătoare dedicată istoriei antice, în care se prezintă ritualuri dacice și romane, ateliere civile și militare, reproduceri de lupte etc. Festivalul se organizează cu regularitate, la Măgura Uroiului, în zona Simeria-Rapoltu, județul Hunedoara.
Zilele comunităților
Sub denumirea generică de ”zilele satului” sau ”zilele orașului” (zilele orașului Geoagiu) – 15 august, sărbătoarea ”Mărie, dragă Mărie” – 15 august, comuna Vințu de Jos, județul Alba.
Festivalul antic DACFEST – ”Sub semnul lupului”
29 iulie 2018
Dac Fest 2018, festivalul care readuce atmosfera antică şi crâmpeie din viaţa de acum două mii de ani.
La Măgura Uroiului, lângă Simeria, județul Hunedoara, în perioada 27-28-29 iulie 2018, organizatorii festivalului promit un program divers cu mai multe puncte de atracţie în tabăra civilă și cea militară. Astfel, veți descoperi un loc special, o cumonitate şi un festival unde profesori, artişti, arheologi şi oameni cu drag de istoria veche vin să trăiască precum în alte vremuri.
Copiii au parte de ateliere de olărit, ţesut, tors, prelucrarea lemnului sau a metalului.
- Mai multe, puteți găsi pe pagina festivalului #FestivalulDacFest
- Puteți citi o cronică detaliată aici: DACFEST, locul unde stramosii vin sa predea istoria
Imagine: www.replicahd.ro