Aria naturală protejată
Localizare
- situl de protecție special avifaunistică ROSPA0139 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu, cu o suprafață de 8369 ha
- situl de importanță comunitară ROSCI0419 Mureșul Mijlociu – Cugir, cu o suprafață de 356 ha reprezentate de cursul râului Mureș și o parte a râului Cugir și
- rezervația naturală geologică 2.519 Măgura Uroiului, cu o suprafță de 24 ha
Obiective comune de conservare
specii de păsări și habitatele acestora în ROSPA0139
habitat de pădure din zona de luncă
specii de mamifere și 8 specii de pești în ROSCI0419
formațiune geologică denumită Măgura Uroiului
ROSPA0139 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu
Situl este situat pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara, pe teritoriul unităților administrativ teritoriale Alba Iulia, Blandiana, Vințu de Jos, Șibot, respectiv Geoagiu, Hărău, Rapoltu Mare, Simeria și Turdaș și este încadrat în regiunea biogeografică continentală, cu altitudini cuprinse între 189 m ASL și 641 m ASL. Limitele piemontului sunt date în sud-est de Valea Râului Mureș și localitățile aferente acestuia, între localitățile Simeria și Alba Iulia. În vest și nord este mărginit de Munții Metaliferi. Rețeaua hidrografică este tributară râului Mureș și determină împărțirea în cele 8 corpuri.
Clima
Clima zonei este caracteristică tipului temprat continental, cu nuanțări oceanice, apaținând etajului de dealuri. Temperatura medie anuală se învârte în jurul valorii de 8 grade Celsius, cu temperaturile medii extreme de -3 grade Celsius pentru luna ianuarie și 19-20 grade Celsius pentru luna iulie. Cantitatea medie anuală a precipitațiilor este de aproximativ 700 mm. Circulația vânturilor este accentuată, cu viteze ridicate. Apare fenomenul de foehn, fenomen care duce la încălzirea vânturilor care coboară de-a lungul versanților.
2.519 Măgura Uroiului
Din punct de vedere geologic, Măgura Uroiului reprezintă localitatea tip pentru mineralul pseudobrookit, care are formula chimică Fe2TiO5. Mineralul a fost descoperit de Anton Koch de la Universitatea din Cluj în 1878. În plus, aici se pot observa un număr mare de enclave și geode cu o asociere de minerale puțin întâlnite în natură.
ROSCI0419 Mureșul Mijlociu – Cugir
Aria naturală protejată este situată în regiunea biogeografică continentală. Relieful este tipic de luncă, cu aspect de câmpie și terase cu înclinație S-N, cu sol aluvionar fertil. Din acest motiv, și vegetația este tipic de luncă și terase având în compoziție, în principal, specii de graminee. Terenurile sunt folosite în principal ca pășuni, dar și ca terenuri agricole, cultivate cu grâu, orz, secară și ovăz, sau porumb, cartofi, sfeclă, floarea soarelui și chiar viță de vie pe versanții însoriți.
Hidrografie
Hidrografia reprezintă cel mai important aspect al sitului de interes, desfășurându-se de-a lungul cursului Mureșului pe o distanță de 23 km și de-a lungul râului Cugir, pe o distanță de aproximativ 2 km, de la punctul de confluență. În plus, de-a lungul cursului, Mureșul primește aportul râurilor/pârâurilor Cioara, Tărtăria și Pietroasa. Aria protejată este situată între localitățile Băcăinți – Dealu Ferului, pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale Blandiana, Vințu de Jos, Săliștea și Șibot, din județul Alba.
Climă
Clima reprezentativă a zonei este temperat continentală, cu temperaturi medii anuale situate în jurul temperaturii de 8 grade Celsius, cu temperaturi curpinse între -70C și -20C iarna, 6 0C și 14 0C primăvara, 10 0C și 22 0C vara și între 5 0C și 10 0C toamna. Numărul zilelor cu îngheț variază între 110-116 anual și numărul zilelor cu temperature medii mai mari de 250C variază între 79-96 anual. Media precipitațiilor este cuprinsă în intervalul 500-600 mm anual.